Arrow
Arrow
Slider

Négy évtizede zenél a Bikini együttes. Négy évtizede vidítja fel, vagy épp gondolkodtatja el közönségét dalaival. Megszámlálhatatlan sláger került ki a zenészek kezei közül, s most már több generáció nőtt fel rajtuk: a koncerteken a régi rajongók éppen úgy ott vannak, mint a tizen- és huszonévesek. Aligha akad olyan háztartás Magyarországon, ahol ne lenne fellelhető az együttes valamelyik hanghordozója. A kincsként őrzött mikrobarázdás lemezeket, magnókazettákat, CD-ket egyetlen estére félre lehet tenni, a Bikini ugyanis 2023. május ötödikén jubileumi koncerten idézi fel szinte teljes pályáját.

"Papíron ugyan kicsit idősebb az együttes, de azt hiszem, nem ez a lényeg" – mondja Németh Alajos "Lojzi", a Bikini alapító tagja, basszusgitárosa, dalszerzője. "2022 nyara fantasztikusan sikerült, rengeteg fellépésünk volt, mindenhol óriási közönséggel és óriási szeretettel találkoztunk. A zenekaron belül is kiváló a hangulat, talán ez a turné volt a Bikini történetének legjobbja. Amikor vége lett, úgy éreztük, tartozunk azzal a közönségnek és magunknak is, hogy egyetlen nagy koncerten emlékezünk meg az együttes negyven évéről. 2022-re már nem volt hely az Arénában, ezért csúszott át a jubileumi koncert tavaszra."

1982-ben alakult a Bikini. Egészen más korszakban, egészen más körülmények között. Dalaik mégis igazak és aktuálisak ma is, bármikor is születtek. Zenéjük sem kopott meg az évtizedek során. Legutóbb 2012-ben hallhattuk az egységes és mégis színes, izgalmas életművet ugyanezen a helyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában. Maratoni hosszúságú koncerten.

"Ezúttal nem fogunk bő négy órán át játszani, mint a harmincéves jubileumon. Be kellett látnunk, hogy ez túl sok volt. Most feszesebb programmal állunk színpadra, de azért nem kell aggódni, mindenki hallani fogja kedvenc dalait a mintegy két és fél órás előadáson. S természetesen egészen más lesz, mint egy szokásos koncertünk, hiszen ezen a helyszínen sokkal több ötletet valósíthatunk meg a hatalmas színpadon, bevethetjük a ledfalat is, s a kiváló hangosítással lemezminőségben szólalhatunk meg. Maga az együttes is kibővül erre az estére: billentyűs, ütőhangszeres, fúvósok, vokalisták, sőt még egy vonósnégyes csatlakozik hozzánk. Így több számunk a megszokottól eltérő hangszerelésben fog elhangozni."

D. Nagy Lajos, Németh Alajos, Lukács Peta, Makovics Dénes és Mihalik Viktor, azaz a Bikini ezen az estén közel harminc dalt ad elő. Többek között megszólal a kihagyhatatlan Fagyi, Mielőtt elmegyek, Ki visz haza és Adj helyet, valamint olyan, ritkábban hallott számok is, mint a Repülök, Mondd el, Itthon vagyok és A világ végén.

Elcsépelt szlogen, hogy egyszeri és megismételhetetlen koncertre kerül sor – de ezúttal igaz. Mindenkinek, aki kedveli a Bikini muzsikáját, ott a helye 2023. május ötödikén a Papp László Budapest Sportarénában.

Fotó: Fábián Borbála

lojzi sl 0

 

Németh Alajos „Lojzi” negyven évvel ezelőtt, szinte még gyerekfejjel írta meg első dalát a Mini együttesben. A már csak a Rádió archívumában fellelhető, Az óceán szeme címet viselő szerzeményt azóta több száz követte. Első számú zeneszerzője volt a Dinamit együttesnek, 1982 óta pedig a Bikini világát határozza meg muzsikájával és dalszövegeivel. Itt volt tehát az ideje, hogy szerzői lemezzel jelentkezzen.

 

A négy évtizedes jubileum önmagában kevés lett volna az album elkészítéséhez” - mondja Németh Alajos. - „A Sóhajok lépcsőháza fő témája régóta bennem bujkált. Székely lányt vettem feleségül, a székelykeresztúri lakodalom olyan hatással volt rám, hogy úgy éreztem, meg kell zenésítenem. Egy dal őrzi az emlékét a lemezen, s még több másik szól Erdélyről, leginkább Székelyföldről.

 

Lojzi írta mind a kilenc dalt (az egyiknél társ-szövegíró Nagy Feró), szintetizátoron és basszusgitáron játszik, hangszeres segítői a Bikini tagjai: Lukács Peta gitáros, Mihalik Viktor dobos és Makovics Dénes szaxofonos. Három számot a marosvásárhelyi születésű Keresztes Ildikó, ötöt az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sipos Péter énekel, egyben pedig egymás után hangzik fel a Bikini első énekese, Nagy Feró, a Bikini vokalistája, Pacziga Linda és a Spanyolországban élő, szintén erdélyi Huszti Béci hangja.

 

Nagy öröm, hogy mindenki azonnal vállalta szereplést. Keresztes Ildivel hosszú ideje kerülgetjük egymást, egy időben még arról is szó volt, hogy lemezt írok neki, most ő énekli gyönyörűen a reménybeli slágert, a Menj, ha menni kell című dalt. Sipos Peti helyettesítette már a Bikiniben D. Nagy Lajost egy-egy jótékonysági rendezvényen, jó barát és remek énekes. Béci rövid időre tért haza, de ez elég volt arra, hogy a konyhámban rappelje el a maga részét a Nem az a dal című számban. Feróval ugyanebben a nótában egy régen írt, akkor lemezre nem kerülhetett szövegrészletet elevenítünk fel, ami ma sajnos még aktuálisabb, mint 1983-ban volt.

 

A Sóhajok lépcsőházát a könnyűzenei lemezkiadással már csak nagyon indokolt esetben foglalkozó Hungaroton jelentette meg. Ha kedvező lesz a fogadtatása, Lojzi élőben is bemutatja a dalokat, saját zenekarral. A pályája egyik legsikeresebb turnéját épp most záró Bikini jövőre természetesen újra színpadra áll – az a történet folytatódik, csak most elindul mellette egy másik is.

 

1981-ben a Dinamittal jártam először Erdélyben. Koncert után indultunk volna haza, de a nagy hóesésben ráfeküdt valaki a motorháztetőre széttárt karral és azt kiáltotta: Ne menjetek haza, magyarok! Ettől kezdve minden híradást figyeltem, tévében kellett látnom a szégyenteljes falurombolást és a felemelő forradalmat. Még ment a tudósítás, amikor szervezőnket arra kértem, azonnal kössön le erdélyi fellépéseket. Az 1990-es, temesvári csodálatos koncertek emlékét szerencsére lemez is őrzi. Azóta is gyakran járunk a Bikinivel Erdélyben, mindig nagy élmény, úgy érzem, tartoztam is az ottaniaknak ezzel a lemezzel. Persze tudom, néhány dal nem sokat tehet, de ha képes sebeket gyógyítani és szeretet adni, már megérte megcsinálni.

 

Hungaroton: Sóhajok lépcsőháza

Rock Diszkont: Sóhajok lépcsőháza

Kedves látogató!

A chat szolgáltatás jelenleg tesztelés alatt van. Várható inditás: 2009.10.01.


 

Felhasználási feltételek A hírlevélküldés a Bikini ingyenes szolgáltatása. A feliratkozáshoz nevet és valós e-mail címet kell megadnod, valamint a kipipálással elfogadni a Felhasználási feltételeket. A leiratkozáshoz ugyanezekre az adatokra van szükség. 

Adatvédelem A Bikini a feliratkozáskor megadott adatokat kizárólag hírlevél küldésére használja, harmadik fél részére nem adja át.

{module [60]}

{module [60]}

 

Bikini együttes képei Bikini együttes zenéi Bikini együttes videók
Képek Zenék Videók Karaoke
iT-system